Virtualni uzmah 2020 / 2021

NATJECANJE U DOBA KORONE

 

Zašto smo pokrenuli Virtualni uzmah, online prednatjecanje u kojem bira publika te što nagrada Virtualna glazbena iskaznica donosi mladim glazbenicima?

 

Zbog pandemije virusa COVID-19 bili smo prisiljeni pomaknuti termin održavanja 9. Natjecanja Papandopulo s listopada 2020. na veljaču 2021. godine. Odluka Programskog odbora Natjecanja u suradnji sa svim članovima prosudbenih komisija bila je da se glazbeno natjecanje može održati uz ograničen broj posjetitelja, ali da nije moguće potpuno ga prebaciti online, jer svim kandidatima treba omogućiti jednake uvjete nastupa, a komisiji procjenu kandidata u jednakim uvjetima, što nikako nije moguće online. 

 

S druge strane, željeli smo održati kontakt kandidata s publikom do održavanja (odgođenog) Natjecanja te istovremeno promovirati skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja u izvedbi kandidata. Stoga smo dodali novi (online) natjecateljski krug koji se održao potkraj 2020. pod nazivom VIRTUALNI UZMAH. Svi su kandidati u prijavi za Natjecanje pozvani da pošalju i videosnimku djela hrvatskoga skladatelja nastalog od 1991. do danas, za violinu, flautu, klarinet i saksofon solo ili za bilo koji instrumentalni sastav po vlastitom izboru, ne dulji od 15 minuta.

 

Svih 46 prijavljenih kandidata za Natjecanje predstavljeno je online na web platformi Natjecanja, kao i putem društvenih mreža, te je publika bila pozvana glasati za najbolje izvedbe. Glasala su 17 262 gledatelja/slušatelja, koja su odabrala najbolju izvedbu u svakoj kategoriji. Najbolji su:

 

– violinistica Marija Lalović (izvedba Molitve za violinu i orgulje Dalibora Bukvića)

flautistica Nikolina Milardović (izvedba Karakteristične suite Davora Bobića)

– klarinetist Branimir Norac (izvedba vlastite skladbe Tri meditacije za klarinet solo)

saksofonistica Agata Živoder (izvedba Četvrttonskog valcera Gordana Tudora).

 

Nagrada publike u prednatjecanju Virtualni uzmah omogućila je najboljima snimanje Virtualne glazbene iskaznice – studijske AV snimke skladbe kojom su osvojili nagradu, uz kratak razgovor sa skladateljem izvedenog hrvatskog djela, te snimke još jednog djela po izboru natjecatelja.

 

Navedenim proširenjem projekta kreirali smo dodanu vrijednost Natjecanja; vjerujemo da je, ne samo zbog trenutne globalne situacije nego i radi budućnosti mladih hrvatskih glazbenika i skladatelja, izuzetno zanimljiva jer pridonosi povezanosti s (virtualnom) publikom u vrijeme korone, izvedbi djela suvremenih hrvatskih skladatelja koje mladi izvođači inače ne bi pripremili i izvodili, kontaktu i suradnji natjecatelja sa skladateljima u pripremi izvedbe, kao i promociji skladbe i izvođača.

 

Virtualna glazbena iskaznica namijenjena je koncertnim organizatorima, prijavama na natjecanja, audicije ili majstorske seminare te je mladim izvođačima nužna u predstavljanjima na međunarodnim pozornicama (najčešće sami nemaju ni sredstava ni tehničkih resursa da ih profesionalno izvedu).

 

Prema izjavama dobitnika Virtualne glazbene iskaznice, naša je ideja izuzetno dobro prihvaćena te će svakome od njih biti od velike koristi u profesionalnom usavršavanju. To nam je još jedan dokaz da unatoč nepredvidivim i za mlade glazbenike izuzetno zahtjevnim i teškim vremenima možemo i moramo pronalaziti nove načine da ih podupremo na njihovu profesionalnom putu.